Zabawa wyglądem ubrań. Powstaje polska odzież modyfikowalna

Opublikowany

Wszyscy, którzy lubią czuć się wyjątkowo już niedługo dostaną taką możliwość. Na polskim Kickstarterze powstaje jedna z pierwszych w naszym kraju marka modyfikowalnych ubrań. Dzięki możliwości zmiany kolorów, kształtów i ułożeniu dodatków, użytkownicy dostaną wybór jakiego nie dawały żadne funkcjonujące na rynku firmy.

Pomysłodawcy AliBadi – bo tak nazywa się marka – postanowili stanąć przed nie lada wyzwaniem. Agnieszka i Andrzej chcieli stworzyć coś nowego na polskim rynku odzieżowym. Inspiracją do nazwy przedsięwzięcia była ich córka, która wykrzykiwała „AliBadi” gdy była szczęśliwa. Patrząc na założenia od razu widać, że nie jest to kolejna marka streetwearowa czy koszulki ze śmiesznymi nadrukami „galaktyk” i „kocich oczu”. Głównym założeniem projektodawców jest zmiana świadomości osób noszących ubrania. Chcą dać użytkownikom swobodę w kwestii wyglądu i możliwość jego zmiany w ciągu dnia.

„Gdzie jest magia?”

Tym co wyróżnia AliBadi jest przede wszystkim innowacyjne podejście do dodatków i wyglądu finalnego produktu. T-shirty, koszule, bluzy i spodnie, które nosimy na co dzień najczęściej wyglądają tak samo w momencie zakupu, jak i po kilku tygodniach użytkowania. W przypadku AliBadi jest zupełnie odwrotnie. Ich wygląd zależy od naszego samopoczucia, humoru i nastawienia. Sami możemy nadawać kolor naszym kapturom, kieszonkom, wnętrzom ubrań oraz specjalnym oczkom na smycz w spodniach. To my decydujemy jak będziemy się prezentować – nie producent. Jedyne co ogranicza użytkowników to ich własna inwencja twórcza.

Fani niestandardowych kreacji wspierają

Na realizację swojego pomysłu para zbiera pieniądze na Wspieram.to. Projekt wzbudził duże zainteresowanie ludzi, którzy interesują się modą, designem i niestandardowym podejściem do swojego wyglądu. Agnieszka i Andrzej zebrali do tej pory prawie 13.000 zł, co stanowi 60% całości zbieranej kwoty. Twórcy potrzebują dodatkowego wsparcia aby przygotować pierwszą kolekcję, która będzie składała się z modyfikowalnych: t-shirtów, bluz i spodni. Wszystkie produkty będą wykonane w polskich szwalniach, z polskich materiałów.

W Polsce powstaje coraz więcej młodych, kreatywnych i niezależnych marek. AliBadi czeka na wsparcie pierwszych klientów, a ich – już i tak duży – sukces udowodnia, że Polska jest gotowa na unikalne produkty, których wygląd, ale też filozofia zdecydowanie różnią się od tego co proponują popularne „sieciówki”. Więcej o pomyśle pary można przeczytać na stronie projektu.

Pierwszy podręcznik crowdfundingu został wydany na polskim Kickstarterze

Założyciele pierwszej społeczności zajmującej się finansowaniem przez Tłum – We The CROWD – Marcin Giełzak i Bartosz Filip Malinowski aby sfinansować pierwszy na polskim rynku praktyczny przewodnik po crowdfundigu postanowili pokazać jaka siła drzemie w tym zjawisku i poprosili o wsparcie na serwisie Wspieram.to. Swój pierwszy cel zrealizowali w ciągu 48 godzin.